Selecteer een pagina
Het aangeven van grenzen. Dat vinden we als mens soms zo ontzettend moeilijk. Iemand een “nee” verkopen, terwijl we van nature graag helpen. Hoe doe je dit nu zonder schuldgevoelens?

Doe geen dingen uit schuldgevoel of verplichting

Ik ben zelf jarenlang bestuurssecretaresse geweest. Dienstbaarheid is voor mij geen onbekend terrein. Een oprecht verlangen om dienstbaar te zijn is prachtig. Er is echter een verschil tussen iets geven van jézelf en jezelf géven. Wanneer je gevoelens ervaart van vermoeidheid, schuld of wrok als je andere mensen helpt, dan help je ze eigenlijk niet echt. Het is dan meer uit plichtsbesef dan uit liefde, toch?
 

Doe eens eens stap terug

Wanneer je een stap terug doet en de situatie opnieuw bekijkt, wat zou je dan doen? Wel of niet helpen? Wees eerlijk naar jezelf (en de ander).
Wanneer jij je eigen grenzen respecteert, zullen anderen deze gaan herkennen en zullen ook zij jouw grenzen respecteren. Je stimuleert anderen om hun eigen grenzen ook te respecteren. Goed voorbeeld, doet goed volgen.
Deze gezonde houding is belangrijk om uit te dragen- anderen te leren en door te geven. Zo geven we elkaar en onze kinderen de ruimte om op een prettige en positieve manier assertief te zijn.

 

mooie affirmatie

Ik houd genoeg van mezelf om nee te zeggen als anderen mijn tijd en energie opeisen.
 

Inspiratie

Geinspireerd op de carddeck “Godinnen orakelkaarten” van Doreen Virtue

steun bij het aangeven van grenzen

Zou jij steun kunnen gebruiken bij het aanleren van grenzen aangeven? Neem vrijblijvend contact met me op en we bespreken de mogelijkheden.

Pin It on Pinterest